![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Reakcja organizmu na tłuszcz zależy od jego wpływu na mikrobiom?
4 września 2012, 12:36Czemu nasz organizm dobrze reaguje na jedne tłuszcze, np. te z ryb, podczas gdy inne wiążą się z chorobami serca czy cukrzycą? Wg nowej teorii wysnutej przez amerykańskich naukowców, przyczyn należy poszukiwać w ich oddziaływaniu z mikroflorą jelit.
![](/media/lib/99/n-orzech-wloski-a8f52770f71a09ccc938a7db68c235b2.jpg)
Orzechy włoskie poprawiają jakość spermy
16 sierpnia 2012, 11:50Zjadanie codziennie 75 g orzechów włoskich poprawia żywotność, ruchliwość i cechy morfologiczne plemników u zdrowych mężczyzn w wieku 21-35 lat.
![](/media/lib/120/n-przyprawy-f2af1cd2ddae08b06b0fb1f4baeb1a05.jpg)
Dietetyczny tandem na urazy rdzenia
27 czerwca 2012, 11:18Kwas dokozaheksaenowy (DHA), wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, i kurkumina, składnik przyprawy curry, pomagają zachować zdolność chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego. Eksperymenty prowadzono na szczurach, które stanowiły model mielopatii szyjnej.
![](/media/lib/120/n-1176978263_597929-58384ee9f5267ef29ec1725460818835.jpeg)
7000 lat tradycji mleczarskiej na Saharze
21 czerwca 2012, 10:54Zdobyto pierwszy jednoznaczny dowód na to, że ludność zamieszkująca przed 7000 laty Saharę pozyskiwała mleko od hodowanego przez siebie bydła.
![](/media/lib/106/n-szpinak-b043b5a3e19cdab207940a5b14f55b8e.jpg)
Biodostępność składników sałatki zależy od rodzaju dressingu
20 czerwca 2012, 18:40W sałatkach znajduje się dużo witamin i składników odżywczych. To jednak, jaką ich część wykorzystamy, zależy od rodzaju i ilości dressingu (Molecular Nutrition & Food Research).
![](/media/lib/98/n-mleko-6c4347fd3db42e085e73c130fd1e4316.jpg)
Jak tłuszcze mleczne indukują nieswoiste zapalenie jelit
18 czerwca 2012, 10:24W ciągu stulecia częstość występowania nieswoistego zapalenia jelit (ang. inflammatory bowel diseases, IBD) bardzo wzrosła. Najnowsze badania łączą to zjawisko ze zmianą diety, a wskutek tego mikroflory przewodu pokarmowego. Spożywamy więcej mlekopochodnych tłuszczów nasyconych, a mniej tłuszczów wielonienasyconych, co sprzyja ekspansji redukującej siarczyny beztlenowej bakterii Bilophila wadsworthia.
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi
21 maja 2012, 12:04Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).
![](/media/lib/106/n-aspiryna-d79ee788ea90e9ca9ecb2c3ee6b3f7af.jpg)
Aspiryna - spalacz tłuszczu
20 kwietnia 2012, 17:37Dotąd słyszeliśmy głównie o przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym działaniu aspiryny. Teraz naukowcy zauważyli, że kwas salicylowy bezpośrednio zwiększa aktywność enzymu AMPK (kinazy aktywowanej 5'AMP), który prowadzi m.in. do oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, wychwytu glukozy i wydzielania insuliny.
![](/media/lib/111/n-losos-321cfefb29b0e99b6b41d0d4d0ae0798.jpg)
Kwasy omega-3 nie pomagają chorym na serce
11 kwietnia 2012, 17:24Tabletki z kwasami tłuszczowymi omega-3 nie zapobiegają zawałom i udarom u osób, które już chorują na serce.
![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
Czerwone mięso dla dobrego nastroju?
21 marca 2012, 10:36Jeśli kobiety jedzą mniej czerwonego mięsa, niż zalecają normy, częściej diagnozuje się u nich zaburzenia depresyjne i lękowe (Psychotherapy Psychosomatics).